NÁVRAT NA VSTUP DO NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA.

ČINORODÉ MĚSTO OPOČNO FINIŠUJE S DOKONČENÍM PRVNÍ POLOVINY OBCHVATU

10.03.2020.

Zajel jsem se podívat do Opočna, kde má být letos v srpnu uvedena do provozu první polovina obchvatu města.

Bude tím vyřešen objezd města od Dobrušky na silnici vedoucí na České Meziříčí. Napojení na výjezd z města je v místě nedaleké restaurace "Jordánek", kde je vybudován veliký kruhový objezd. Ale změní se i možnost výjezdu na Týniště nebo Hradec Králové. Nebude nutné jezdit přes opočenské náměstí. Druhá část obchvatu naváže na tento kruhový objezd a bude přivedena na výjezd z Opočna na Hradec Králové zhruba v místě benzinové pumpy. Realizace druhé části obchvatu se předpokládá v krátké době.

Podívejte se na několik obrázků:

Nejdříve obrázky ze stránek města Opočno:
















A nyní několik mých fotek ze včerejšíího dne:


















Komentář Novoměstského kurýra:

Opočno si tímto obchvatem řeší naprosto neúnosnou situaci, kdy veškerá doprava proudí přes náměstí a střed města - na Hradec Králové, na Týniště i na Jaroměř. To tento obchvat po dokončení celé trasy vyřeší. Je ovšem pravda, že jeho trasa vede relativně blízko stávající zástavby a v Územním plánu města jsou pole za obchvatem rovněž předpokládány pro obytnou zástavbu. Takže silnice - v tomto případě II. třídy - povede vlastně v budoucnosti zastavěnou oblastí.

To ovšem nic nemění na skutečnosti, že současné řešení výrazně uleví městu Opočno v zatížení tranzitní dopravou. Je třeba ocenit vedení města za tento výsledek jejich práce, která určitě nebyla jednoduchá.

Za zamyšlení ale také stojí, kudy bude v našem regionu proudit doprava z oblasti Kvasiny po dokončení dálnice D11 do Jaroměře (snad v roce 2022). Asi hrozí, že kamiony budou využívat i tento nový obchvat kolem Opočna a budou pokračovat na České Meziříčí, Jasennou, Josefov a Jaroměř, kde budou hledat výjezd na D11. Nebo za Českým Meziříčím sjedou u Královy Lhoty na hradeckou silnici a budou hledat D11 přes Smiřice nebo tak nějak. O to víc toto nebezpečí bude hrozit po dokončení D11 na Polsko. No a to pro uvedené obce nebude určitě nic příjemného a budou se bránit.

A ta plánovaná "severní tangenta" Hradce Králové v délce 9 km, kterou se chce řešit napojení D11 na Kvasiny, je zatím asi docela vzdálená. A také jezdit na Hradec z Kvasin při výjezdu do Polska je poněkud "nemotorné".
O co lepší napojení z oblasti Kvasin na D11 v Jaroměři navrhovala tzv. "Brána k sousedům" v roce 2012, tj. kolem Nového Města nad Metují za Nahořany, přehradu Rozkoš na obchvat České Skalice a Jaroměře!!! To platí o to více, že obchvaty na této trase jsou hotové nebo budou brzy hotové (Solnice, Jaroměř). Je pro mě naprosto nepochopitelné, že Kraj ani Stát toto řešení nijak výrazně neprosazuje. Že by "košile" (Hradec a "tangenta") byla bližší než "kabát" (napojení na Českou Skalici)?

Ale brzy se lehce může stát, že se na D11 bude z Kvasin jezdit přes Nové Město (Krčín) na Nahořany , Městec k Jaroměři, nebo přes Nové Město (Krčín, Vrchoviny) na I/33 u Náchoda a tam po obchvatech České Skalice a Jaroměře na D11 v Jaroměři.

Jindřich Buchal.